Maatschappelijke opdracht
Wat wilden we bereiken?
Wij vinden het belangrijk om mensen in kwetsbare posities passende opleidings- en begeleidingstrajecten te bieden, zowel in volwassenenonderwijs als in het mbo. Daarom wilden we ons aanbod voor nieuwkomers (de Onderwijsroute) en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt (praktijkleren/-praktijkverklaringen) in 2024 vergroten. En een visie ontwikkelen op laaggeletterdheid onder volwassenen.
Inspanningen en resultaten
Aanbod voor nieuwkomers
Voor inburgeraars van 18 tot 30 jaar die graag onderwijs willen volgen in het Nederlands, biedt onze sector MBO Basis & Lyceum sinds 2023 de Onderwijsroute aan.
Onderdeel van de Onderwijsroute is een taalschakeltraject waarvoor een relatief hoog leerniveau nodig is en dat gemiddeld anderhalf jaar duurt. Doel is dat studenten zo snel mogelijk taalniveau B1 of hoger halen én goed voorbereid worden op instroom in het beroepsonderwijs, of het wetenschappelijk onderwijs. Deelnemers volgen ook vakken als rekenen, Engels, studievaardigheden en Nederlandse maatschappij en loopbaanoriëntatie. Met de Onderwijsroute kunnen nieuwkomers hun kansen om mee te doen in onze samenleving vergroten. Het aantal deelnemers groeit; in 2024 waren dat er 160.
Voor jongere nieuwkomers tot 18 jaar bieden wij – vaak samen met het voortgezet onderwijs – de Internationale Schakelklas (ISK). In 2024 hebben we het in samenspraak met het voortgezet onderwijs zo georganiseerd dat leerlingen die naar het mbo doorstromen, worden ingeschreven bij een entreeopleiding (niveau 1).
Aanbod praktijkleren
Niet voor iedereen is het makkelijk om een mbo-certificaat of mbo-diploma te halen. Voor deze groep kunnen wij kortdurende scholing óp de werkvloer aanbieden. Maar wij merken dat de vraag naar deze trajecten beperkt is, onder meer omdat leerwerkbedrijven toch vaak kiezen voor (beschutte) BBL-trajecten die kans bieden op een volwaardig diploma. Daarom is besloten dat we hier niet actief verder op inzetten.
Visie op begeleiding laaggeletterde studenten
Onze visie op hoe wij laaggeletterde volwassenen goed kunnen begeleiden is in concept klaar en sluit aan bij ons taal- en rekenbeleid. Maatwerk is het sleutelwoord om studenten die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen (en die veelal ook beperkte digitale vaardigheden hebben) een stap verder te helpen.