Studentenwelzijn & Aventus leerklimaat
Wat wilden we bereiken?
Wij staan voor een fijne en veilige leeromgeving, waarin studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen en zich thuis voelen. Een gelijkwaardige positie voor onze mbo-studenten ten opzichte van hbo-studenten vinden we belangrijk. Daarom wilden we in 2024 inzetten op meer medezeggenschap en een studentenkaart die studenten in de regio meer mogelijkheden biedt. Verder wilden we binnen Aventus hulp en ondersteuning toegankelijker maken voor studenten en onze begeleidingsstructuur voor studenten doorontwikkelen. Ook stond versterking van ons sociale veiligheidsbeleid op de agenda.
Inspanningen en resultaten
Positie mbo-studenten
Elke onderwijssector is gestart met een studentenklankbordgroep. Drie keer per jaar praten studenten mee over verschillende thema’s. De verbinding tussen deze studentenklankbordgroepen en de studentenraad staat op de agenda voor 2025.
Studenten hebben een digitale collegekaart gekregen waarmee zij kunnen laten zien dat zij bij Aventus studeren. We onderzoeken nu van welke activiteiten en voorzieningen studenten graag gebruik willen kunnen maken met hun kaart.
Toegankelijke hulp en ondersteuning
Alle onderwijsteams werken aan de invoering van Samen Begeleiden 2.0. Zo bieden alle onderwijsteams een (introductie)programma voor de eerste weken op school om extra aandacht te besteden aan het goed ‘landen’ van studenten. Er is die eerste tijd veel aandacht voor een snelle kennismaking van studenten met hun studieloopbaanbegeleider. Die kan dan vroeg signaleren of een student extra ondersteuning nodig heeft.
Onderwijsteams hebben hun studiewijzers verbeterd om studenten nog beter te informeren over hun opleiding. Voor het eerste leerjaar is dit klaar, nu zijn de volgende leerjaren aan de beurt. We besteden sowieso veel aandacht aan voorlichting en laten gedurende het schooljaar zien wat er bij Aventus allemaal mogelijk is.
We zijn in schooljaar 2024-2025 gestart met SPEES: een plek waar studenten makkelijk kunnen binnenlopen met een vraag, voor ondersteuning of om te werken of te ontspannen. De eerste SPEES ging open aan de Middelweg in Deventer en daar lopen dagelijks honderd studenten binnen. Inmiddels is een tweede SPEES geopend in onze locatie aan de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn.
Ons plan voor de doorontwikkeling van de begeleidingsstructuur is klaar en wordt in schooljaar 2025-2026 ingevoerd, onder meer om de ‘basisbegeleiding’ die onderwijsteams hun studenten bieden, verder te versterken.
Sociale veiligheid versterken
Samen met de ondernemingsraad, de studentenraad en de studentenklankbordgroepen hebben we gekeken naar de sterke en te verbeteren punten in het huidige sociaal veiligheidsplan voor studenten. Uit deze analyse blijkt dat we al veel hebben geregeld en georganiseerd voor sociale veiligheid. Wel kunnen we gestructureerd werken en sociale veiligheid als thema beter borgen in onze organisatie. Hiervoor hebben we een verbetervoorstel gemaakt.
We hebben ook een nieuwe veiligheidstafel opgezet, waar collega’s met verschillende expertises samen bespreken hoe zij jongeren in de knel het beste kunnen helpen. Aan tafel zitten onder anderen het hoofd van het Loopbaanexpertisecentrum, schoolmaatschappelijk werk, hoofd beveiliging, de teammanager van de betreffende opleiding en zo nodig ook de wijkagent en de reclasseringsmedewerker.