Kwalificeren, certificeren en valideren
Wat wilden we bereiken?
Wij waarderen wat studenten al beheersen en willen in 2030 de partner zijn in de regio voor het valideren van het geleerde. In 2024 wilden we ervoor zorgen dat onderwijsteams onderbouwd invulling geven aan examineren vanuit de kern en weten hoe zij aan de slag kunnen met ‘anders verantwoorden en representatief examineren’. Ook wilden we starten met het optimaliseren van (digitale) examenprocessen.
Inspanningen en resultaten
Ontwikkelingen examinering
Op natuurlijke momenten – zoals een nieuw kwalificatiedossier of herziening van het curriculum – besteden onderwijsteams aandacht aan ‘anders verantwoorden diplomabesluit en representatief examineren’. Met ‘anders’ wordt bedoeld: een verantwoording waarbij een veelheid aan bewijzen, verzameld in het leerproces van de student, gebruikt wordt om een uitspraak te doen over het al dan niet voldoen aan (een deel van) de kwalificatie-eisen.
Onderwijsteams vinden handreikingen in onze handboeken met ook verwijzingen naar landelijke toolkits. Een mooi voorbeeld is team Fashion dat al lerend kwalificeren toepast en de kennis en ervaring actief deelt met andere teams. Onderwijsteams maken op dezelfde eerder genoemde natuurlijke momenten werk van ‘examinering van de kern’. Zij maken samen met het werkveld keuzes voor de examinering en laten weg wat niet de kern van het beroep raakt.
Verbetering examenprocessen
We werken continu aan verbetering van onze examenprocessen. ‘Lerend kwalificeren’ en ‘examineren van de kern’ zorgen voor een optimale afstemming tussen onderwijs en examinering en daarmee uiteindelijk ook voor minder examendruk bij onze studenten. Wat hierbij helpt is dat we stappen zetten in de centrale organisatie van instellingsexamens. Dit biedt meer flexibiliteit voor studenten: zij kunnen inschrijven voor een examen als zij daar klaar voor zijn. We werken ook aan digitalisering van de examenprocessen. Hierdoor kunnen we efficiënter werken, met minder kans op fouten.