Kwaliteitsonderzoeken

Over het hele jaar zijn zeven audits en drie quickscans uitgevoerd bij onderwijsteams. Ook bij de examencommissie van de sector Techniek & Mobiel werd een audit gedaan en bij de examencommissie van de sector Economie, Handel & Creatieve industrie een quickscan.

Onze onderwijsteams doorlopen de kwaliteitscyclus steeds beter en hebben ook meer en meer grip op de ontwikkeling van de kwaliteit van het onderwijs. Er wordt beter geëvalueerd en gereflecteerd, o.a. met betrekking tot wat wel en niet werkt om de onderwijskwaliteit te verbeteren.

Wat nog aandacht behoeft, is het concreet maken en toepassen van de visie van teams: wat zijn de concrete doelen, beoogde effecten, wie doet wat en wie is waarop aanspreekbaar? Dit komt ook het evalueren ten goede.

Om tot scherpe analyses te komen kan ook nog meer gebruik worden gemaakt van data. Uit de audit en quickscan bij examencommissies bleken geen noemenswaardigheden.

In 2024 hebben we besloten om onze auditsystematiek aan te passen. Vanaf 2025 gaan we werken met drie vormen:

  • een brede onderwijsaudit waarbij alle kwaliteitsgebieden worden onderzocht met als toetsingskader het waarderingskader van de Onderwijsinspectie;

  • een SKA-audit waarbij alleen de werking van de kwaliteitszorg (structuur en cultuur) worden onderzocht, aangevuld met een onderzoeksvraag op een eventueel ander kwaliteitsgebied;

  • een peer review waarbij een team vanuit een ander team (peers) input krijgt voor ontwikkelstappen gericht op de ingebrachte eigen onderzoeksvraag.

Teams die onderzocht worden, formuleren altijd een onderzoekvraag. We werken niet meer met het oordeel (on)voldoende, maar wel met attentie- en urgentiepunten. Uitgangspunt is dat alle teams eens per vier jaar onderzocht worden.