Actueel en innovatief vakmanschap

Wat wilden we bereiken?

Studenten doen bij ons de benodigde kennis, vaardigheden en vakmanschap op die zij nodig hebben om direct en duurzaam inzetbaar te zijn op de arbeidsmarkt. Daarvoor bieden wij actueel, betekenisvol en aantrekkelijk onderwijs op basis van onze onderwijsvisie. In 2024 wilden wij o.a. aandacht geven aan leren en lesgeven met ICT en een Center for Teaching & Learning opzetten. Ook wilden we ons stagebeleid hernieuwen en stagediscriminatie tegengaan.

Inspanningen en resultaten

Onderwijsvisie in praktijk

Onderwijsteams brengen onze onderwijsvisie in praktijk. Studenten werken steeds vaker aan levensechte opdrachten en onderwijsteams werken nauw samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties bij het vormgeven van het onderwijs. Er is aandacht voor innovaties in het vakgebied en ook voor internationalisering en vakwedstrijden.

In maart 2024 lieten ruim twintig Aventus-studenten hun expertise zien tijdens de Skills Finals in de Brabanthallen. Zij excelleerden allemaal binnen hun eigen vakgebied. Zeven studenten schitterden op het podium en namen medailles mee naar huis. Dit keer helaas geen goud en dus ook geen plek op de World Skills.

Zilver voor:

  • Rieco van Asselt & Sybo Martens | Mechatronicus

Brons voor:

  • Tom Horstink | Bedrijfsadministratie

  • Sem de Boer | Software developer

  • Jens Steensma & Yannick de Haan | Cyber security

  • Mila Lajos Veres Groenendijk | Junior Stylist

Om ook voor 2025 studenten te selecteren voor de Skills, hielden we op donderdag 24 oktober 2024 voor de derde keer voorrondes op school: de Aventus Champions League. Hier deden bijna tweeduizend studenten aan mee. Studenten gaan in liefst veertig verschillende richtingen door heel Nederland op pad voor de kwalificatiewedstrijden.

Flexibele instroom brengt uitdagingen met zich mee

Wij merken dat de verschillen in aanpak tussen teams soms groot zijn. Dit geldt ook voor de instroommomenten. Bij alle opleidingen kunnen studenten minimaal twee keer per jaar instromen, maar er zijn ook onderwijsteams die studenten flexibel laten instromen om meer maatwerk te kunnen bieden. Dat brengt uitdagingen met zich mee. Denk aan de groepsdynamiek die verandert als een student instroomt in een klas die al echt een groep is geworden. Een andere uitdaging is overzicht houden in de leerroute van alle studenten. Over dit soort onderwerpen zijn we in gesprek.

Regionale samenwerking Leren en Lesgeven met ICT

We zijn actief betrokken bij de Gelderse Professionaliseringsagenda (GPA) 'Leren en lesgeven met ICT' en ontwikkelen met partners verschillende producten.

Monitor: ICT steeds meer ingebed in het onderwijs

Uit de monitor Leren en Lesgeven met ICT (een hoge respons!) blijkt dat docenten de weg naar Innoventus als learning lab steeds beter weten te vinden. Zij experimenteren meer met ICT en technologie, ook samen met studenten. Van de respondenten ziet 82 procent de toegevoegde waarde van ICT in het onderwijs.

Nieuw: Center for Teaching & Learning

We zijn gestart met het ons Center for Teaching & Learning (CTL). Hiervoor hebben we subsidie ontvangen van het Nationaal Groeifondsprogramma NPuls. In oktober 2024 is de programmamanager gestart die het CTL met collega’s opzet. Ook onze blended coaches zijn betrokken; zij geven workshops aan docenten en faciliteren studiedagen.

Stagebeleid onder de loep genomen

Volgend op het landelijke stagepact hebben wij ons BPV-beleid (BPV: beroepspraktijkvorming, lees: stage) opnieuw bekeken en waar nodig aangepast. Dat is gebeurd op onderdelen als: stagematching, de rol van BPV-begeleiders bij stagediscriminatie, de begeleiding van studenten en informatievoorziening voor studenten en stagebedrijven, bijvoorbeeld over een passende stagevergoeding.

We zijn gestart met een pilot stagematching, maar er is vanuit het bedrijfsleven nog niet veel belangstelling. Daarover zijn we in gesprek met SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Als studenten te maken krijgen met stagediscriminatie kunnen zij dat melden bij het Aventus Klachtenloket. Die meldingen geven we dan door aan SBB. We gaan ook in gesprek met samenwerkingspartners over het voorkomen van stagediscriminatie.