Gepersonaliseerd leren

Wat wilden we bereiken?

Studenten moeten bij Aventus zoveel mogelijk kansen krijgen om hun persoonlijke ambities te realiseren. In 2024 wilden we (met onze samenwerkingspartners) investeren in doorlopende leerlijnen en leerroutes en het Toptraject invoeren. We wilden ook investeren in de ondersteuning van onze studenten om iedere student binnenboord te houden en onverminderd investeren in de aanpak van voortijdig schoolverlaten.

Inspanningen en resultaten

Doorlopende leerlijnen en leerroutes

Via keuzedelen kunnen studenten hun opleiding verbreden, verdiepen of versnellen.

Onze sector MBO Basis & Lyceum werkt samen met het praktijkonderwijs en het voortgezet (speciaal) onderwijs in de regio, en ook met scholen met een Internationale Schakelklas (ISK).

Het aantal studenten bij Entree & Taal is flink gegroeid en dat geldt ook voor instroom in niveau 2. Zestig procent van de leerlingen in onze regio die het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs heeft afgerond, kiest voor een opleiding op niveau 2 bij Aventus.

Als proef konden in 2024 leerlingen die waren gezakt in het vmbo bij ons tien weken een opleiding op niveau 2 volgen. Van de twaalf hebben tien studenten hun opleiding voortgezet.

Ook het voortgezet onderwijs aan volwassenen (vavo) ontving een kwart meer leerlingen en blijft zeker een goede aanvulling op het reguliere aanbod voortgezet onderwijs in de regio.

Een andere manier waarmee wij onze studenten ondersteunen bij het leren, is de inzet van onze jobcoaches, daar is steeds meer vraag naar. Jobcoaches bieden bijvoorbeeld extra begeleiding bij de stage, het vinden van een werkplek voor een BBL-opleiding of bij de overgang naar een baan of een vervolgstudie.

In 2024 zijn twee Vabok-subsidies toegekend. Samen met de Veluwse Onderwijsgroep, Etty Hillesum Lyceum en Hogeschool Saxion werkt onze sector Economie, Handel & Creatieve industrie aan een doorlopende leerlijn ICT. Met diezelfde partners én Hogeschool Windesheim werkt onze sector Zorg & Welzijn aan een doorlopende leerlijn voor aankomend pedagogisch medewerkers die na het mbo naar de pabo willen.

Om studenten te ondersteunen bij doorstroom, bieden we havo-trajecten aan en ook keuzedelen die voorbereiden op het hbo.

Samen met het Etty Hillesum Lyceum in Deventer, de Veluwse Onderwijsgroep in Apeldoorn en Hogeschool Saxion bieden we het Toptraject voor leerlingen die via het mbo naar het hbo willen. Vanaf het derde jaar vmbo krijgen zij verdiepend en soms extra onderwijs aangeboden, tot en met het eerste jaar hbo. Afgelopen schooljaar is de eerste lichting studenten bij ons gestart in het mbo.

Er is veel animo voor losse activiteiten die wij organiseren, zoals "#hbohoedan?". Voor het volledige bovenschoolse programma blijkt onvoldoende belangstelling. Verschillende opleidingen hebben wel interesse voor het aanbieden van aparte workshops en eerdergenoemde losse activiteiten.

Aanvalsplan voortijdig schoolverlaten en begeleiden naar een kansrijke toekomst

We hebben het plan Voortijdig schoolverlaten en begeleiden naar een kansrijke toekomst van het ministerie van OCW geanalyseerd en de conclusie is dat wij via Samen Begeleiden 2.0 al veel oppakken. De inwerkingtreding van de Wet Van school naar duurzaam werk is uitgesteld naar 2026 – we volgen de nieuwe wetgeving op de voet.