Bestuur en organisatie
College van bestuur (CvB)
Het college van bestuur bestaat uit Ellen Marks-de Ruijter (voorzitter) en Raimond Bartelink (lid sinds 1 maart 2023).
Het college heeft de dagelijkse leiding over de organisatie en is onder meer verantwoordelijk voor het financiële en strategische beleid, het strategische activiteitenplan en de bewaking van de identiteit. Het college vertegenwoordigt Aventus bij het ministerie van OCW, de MBO Raad, gemeenten en koepelorganisaties.
Nevenfuncties college van bestuur
De raad van toezicht heeft ingestemd met de nevenfuncties van het college van bestuur. Er is geen sprake van (een schijn van) belangenverstrengeling. Nevenfuncties vragen niet zoveel tijd dat uitvoering van de hoofdfunctie wordt belemmerd en schaden de belangen of het aanzien van Aventus niet.
Ellen Marks-de Ruijter:
voorzitter Burgerweeshuis Deventer
lid Raad van Toezicht Kunstenlab (tot en met juni 2023)
bestuurslid Deventer Economisch Perspectief
lid van de Adviesraad Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Cito
bestuurslid Vereniging Kwaliteitsbevordering Bestuurders Beroepsonderwijs (VKBBO) (tot en met augustus augustus 2023)
bestuurslid SOM (tot en met juli 2023)
lid Raad van Toezicht Centrum voor Veiligheid en Digitalisering
lid bestuur FactorWerk
lid Raad van Toezicht Regio Stedendriehoek
lid Strategische Board Regio Stedendriehoek
Raimond Bartelink:
bestuurslid Strategisch Netwerk Apeldoorn
bestuurslid Datagedreven onderzoek
bestuurslid RxH
bestuurslid Platform Techniek Stedendriehoek
bestuurslid Platform Apeldoorn Duurzaam Gezond
bestuurslid OSIRIS
voorzitter Stichting de Fabriekschool (tot en met maart 2023)
Aventus Management Team (AMT)
Het Aventus Management Team (AMT) bestaat uit directeuren van de onderwijssectoren en directeuren van de centrale diensten. Het AMT focust op ontwikkeling van het onderwijs, organisatievernieuwing en -verbetering, informatieoverdracht, afstemming, de voorbereiding, invoering en evaluatie van beleid en managementontwikkeling.
Verklaring bevoegd gezag
Aventus leeft relevante wet- en regelgeving na. Het college stuurt hier actief op en heeft dit geborgd in onder meer de planning & control-cyclus en in de inrichting van het risicomanagement.
Aventus hanteert de uitgangspunten die zijn vastgelegd in de Code Goed bestuur mbo en werkt volgens het zogenoemde drie-lijnen model. Het college van bestuur stelt het beleid van Aventus vast; directeuren adviseren het college hierover. Samen met hun teams zorgen de directeuren ervoor dat dit beleid uitgevoerd wordt, met ondersteuning van collega’s in de tweede lijn, die meedenken en bijvoorbeeld processen inrichten en toetsen. Interne audits (de derde lijn) maken duidelijk of de samenwerking tussen collega’s binnen dit model goed gaat en wat eventueel beter kan.
Onze manier van werken helpt het college en de directeuren om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen, risico’s tijdig in beeld te hebben en onze interne processen continu te verbeteren.
De raad van toezicht houdt toezicht op het college van bestuur en op het beleid van Aventus. De Onderwijsinspectie houdt toezicht op respectievelijk de onderwijskwaliteit en het financiële beleid.
Raad van toezicht (RvT)
De raad van toezicht van Aventus houdt op onafhankelijke wijze integraal toezicht op de uitvoering van werkzaamheden en de uitoefening van de taken en bevoegdheden door het college van bestuur. Belangrijke kerntaken van de raad zijn:
toezien op het beleid van het college van bestuur en de realisatie van de strategie
bevorderen van een transparante handelwijze van het college van bestuur en de organisatie, zoals juiste en zorgvuldige verantwoording over beleid en de besteding van (publieke) middelen en opbrengsten
toezien op en het bevorderen van de onderwijskwaliteit en de realisatie van de maatschappelijke opdracht van Aventus
toezien op een goed functionerend kwaliteitszorgsysteem
toezien op de continuïteit en kwaliteit van het college van bestuur en eigen intern toezicht
bewaken van de maatschappelijke dialoog en de maatschappelijke verantwoording door het college van bestuur
bewaken van integriteit en onafhankelijkheid
Het college van bestuur legt belangrijke beslissingen ter advisering of goedkeuring voor aan de raad. De raad is werkgever van het college van bestuur en is verantwoordelijk voor benoeming en ontslag van de leden van het college en voor hun bezoldiging. De raad van toezicht benoemt de accountant van Aventus.
Samenstelling en nevenfuncties raad van toezicht
De raad van toezicht bestaat uit zes leden, onder wie de voorzitter. De leden treden na vier jaar af en kunnen maximaal één keer worden herbenoemd voor een periode van vier jaar. Bij herbenoeming wordt er gekeken naar competenties in relatie tot een actuele profielschets.
In verband met een vacature door het vertrek van mw. Deelen en het vertrek van dhr. Groothedde (beiden kregen andere hoofdfuncties die niet verenigbaar waren met hun toezichthoudende functie), zijn mw. Heijink en mw. Pans in 2023 toegetreden tot de raad van toezicht.
Samenstelling raad van toezicht 2023:
Naam |
Functie |
Hoofd- en nevenfuncties |
Zittingstermijn |
J.W. (Wim) Boomkamp |
voorzitter raad van toezicht lid Governancecommissie |
|
gestart 1-1-2019 aftredend 1-1-2027 |
J.E.M. (Jolande) Tijhuis |
vicevoorzitter raad van Toezicht, voorzitter Governancecommissie |
|
gestart:1-9-2019 aftredend: 1-9-2027 |
L.J. (Joost) Kentson |
lid raad van toezicht voorzitter Onderwijscommissie |
|
gestart: 1-9-2020 aftredend: 1-9-2024 (herbenoembaar) |
M. (Maarten) Kuiper |
lid raad van toezicht lid Onderwijscommissie |
|
gestart: 1-9-2020 aftredend: 1-9-2024 (herbenoembaar) |
C.M.F.H. (Christine) Pans |
lid raad van toezicht lid Auditcommissie |
|
Gestart: 3-4-2023 Aftredend: 3-4-2027 (herbenoembaar) |
M. J. (Marjan) Heijink |
lid raad van toezicht voorzitter Auditcommissie |
|
gestart: 3-4-2023 aftredend: 3-4-2027 (herbenoembaar) |
A.P.G. (Arco) Groothedde |
lid raad van toezicht lid Auditcommissie |
|
afgetreden per 1-5-2023 |
In 2023 was geen sprake van potentieel tegenstrijdige belangen.
Vergoeding toezichthouders
De leden van de raad van toezicht ontvangen een vergoeding. De raad van toezicht stelt jaarlijks in het kader van de Wet Normering en bezoldiging Topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) vast welke bezoldigingsklasse als basis dient voor de bepaling van de bezoldiging van het CvB en de honorering van de toezichthouders en volgt de adviesregeling honorering toezichthouders mbo. De raad hanteert niet de daarin opgenomen maximale vergoedingsbedragen, maar heeft voor zichzelf een lagere vergoeding vastgesteld. Leden ontvangen een beloningspercentage van 8 procent en de voorzitter een beloningspercentage van 12 procent van de maximale bezoldiging van de bestuurder. Dat is lager dan het toegestane maximum van respectievelijk 10 en 15 procent.
Wijze van toezicht
De brancheafspraken over goed bestuur en governance (Code Goed bestuur mbo, 2020), het eigen toezichtkader dat hierop aansluit en de toezichtvisie van de raad van toezicht, zijn leidend in de wijze waarop de raad het toezicht uitoefent.
Binnen de raad van toezicht functioneren drie vaste commissies waarin onderwerpen worden besproken en uitgediept, ter voorbereiding op de raad van toezichtvergaderingen. De commissies kunnen de voltallige raad adviseren en nemen geen besluiten.
De Auditcommissie richt zich op een gezonde en verantwoorde bedrijfsvoering, waaronder financiën en risicomanagement.
De Onderwijscommissie richt zich op de ontwikkeling en kwaliteit van het onderwijs en de macrodoelmatigheid van het onderwijs.
De Governancecommissie geeft invulling aan de werkgeversrol voor het college van bestuur, onderhoudt de contacten met de medezeggenschapsorganen en waarborgt dat de raad voldoet aan de landelijke governancecode.
Vergaderingen
De voltallige raad vergaderde in 2023 vijf keer ‘regulier’. Naast de jaarlijks terugkerende toezichthoudende onderwerpen, sprak de raad over onder meer huisvesting, studentvolgsysteem Osiris, begeleiding van studenten, onderwijs aan niveau 1 en 2, practoraten en een Leven Lang Ontwikkelen. Tijdens een zesde vergadering keurde de raad de jaarrekening en het jaarverslag 2022 goed.
Belangrijke besluiten die door de raad van toezicht werden genomen:
goedkeuring strategie Aventus@2030
goedkeuring van jaarrekening en het jaarverslag 2022
goedkeuring jaarplan en begroting 2024
goedkeuring meerjarenbegroting 2024-2028
benoeming van mw. Heijink tot lid van de raad van toezicht en als voorzitter van de AC
benoeming van mw. Pans tot lid van de raad van toezicht en als lid van de AC
benoeming van mw. Tijhuis tot vicevoorzitter van de raad van toezicht
vaststelling van het toezichtkader, het reglement raad van toezicht, het reglement OC, het reglement AC, het reglement GC en het reglement WSC
De Onderwijscommissie vergaderde vier keer en sprak naast de gebruikelijke, vaste agendapunten onder meer over: de Kwaliteitsagenda 2024-2027, de ontwikkeling van het onderwijsportfolio, de auditsystematiek, onderwijsresultaten, resultaten van de inzet van gelden van het Nationaal Programma Onderwijs, het vierjaarlijkse Onderwijsinspectiebezoek in 2023 en examinering.
De Auditcommissie vergaderde vijf keer en sprak naast de gebruikelijke, vaste agendapunten onder meer over: het proces aangaande de Kaderbrief, de ontwikkeling van studentaantallen, de auditsystematiek, de benchmark MBO 2022, Controleplan 2023, Managementletter 2023 en de overeenkomst met de accountant van Aventus: KPMG Accountants N.V.
De Governancecommissie kwam twee keer bijeen voor de jaargesprekken met het college van bestuur en drie keer voor overleg met directeuren en medezeggenschapsorganen.
De jaarlijkse zelfevaluatie van de raad van toezicht, waaraan ook het college van bestuur deelnam, vond plaats in november 2023, samen met een werkbezoek. Het geven van individuele feedback en het in kaart brengen van de ontwikkel- en scholingsbehoefte van de raad van toezichtleden kwamen hierbij aan de orde.
Naast de vergaderingen van de vaste commissies kwamen de leden van de (ad hoc) werving- en selectiecommissie bij elkaar voor de werving en selectie van de nieuwe leden van de raad en het nieuwe lid van het college van bestuur.
Terugblik 2023
De raad van toezicht kijkt met een goed gevoel op 2023 terug. Zowel het externe toezicht, met onder meer bezoeken van en gesprekken met de Onderwijsinspectie, als de ontwikkeling van het interne toezicht en de verdere versterking van de driehoek bestuur, medezeggenschap en toezicht, hebben bijgedragen aan een kritische en open dialoog. De kwaliteit van het onderwijs en de student stonden hierbij centraal.
Ook de raad van toezicht zelf heeft zich verder ontwikkeld. Naast de hard controls (waaronder managementrapportages en bijvoorbeeld de onderzoekresultaten van de Onderwijsinspectie) was er meer aandacht voor de soft controls. Deze gaven via gesprekken met het college van bestuur, het management, medewerkers, studenten en de medezeggenschapsorganen, op een meer informele wijze een beeld van hoe het gaat binnen de organisatie.
Daarnaast werd in 2023 de dialoog over belangrijke thema’s eerder gevoerd, bij aanvang van nieuwe ontwikkelingen, in plaats van pas later in het proces. Ook was er explicieter aandacht voor het toezicht op de werkgeversrol van het college van bestuur, vooral gericht op de ontwikkeling van het Aventus Management Team (naast toezicht op resultaten).
De wijze en professionele ontwikkeling van toezichthouden en de relatie met het college van bestuur, waarbij in openheid en veiligheid alles op tafel komt, vormen belangrijke voorwaarden voor goed bestuur en toezicht.
De openheid en het reflecterend vermogen die het college van bestuur voorstaan, zijn medebepalend voor de verdere ontwikkelingen en uitvoering van de strategie Aventus@2030.