Duurzame inzetbaarheid

Medewerkers zijn heel betrokken bij hun studenten en hun werk (medewerkersonderzoek 2022). Mooi! Een valkuil is dat medewerkers te veel van zichzelf vragen en uit balans raken. Dit vergroot het risico op verzuim.

Wij stimuleren graag dat iedereen met de goede energie en de juiste competenties aan de slag kan gaan met zijn inzetbaarheid. Dit doen we vanuit Aventus Energie. We zetten in op (onder meer) ontwikkelgesprekken, inzet van bedrijfsmaatschappelijk werk, doorgroeimogelijkheden, de aanpak van werkdruk en het generatiepact.

In 2023 brachten we het aanbod van Aventus Energie volop onder de aandacht: 

Een van de gezonde en leuke acties: fruit voor medewerkers. Met het ‘bezorgen’ van de fruitkistjes brachten we belangrijke thema’s onder de aandacht, zoals het (nieuwe) ontwikkelgesprek.

In november stond Aventus Leert helemaal in het teken van Aventus Energie. Het thema was mentaal vitaal en we stimuleerden bewegen tijdens het werk. Daarna stond maandelijks een team centraal dat bewegen onderdeel maakt van de dagelijkse werkroutine.

Ontwikkelgesprekken

In 2022 voerden we het ontwikkelgesprek in en namen afscheid van het functioneringsgesprek. Leidinggevenden stimuleren medewerkers om zelf meer regie te nemen over hun ontwikkeling op de langere termijn. In 2023 hebben we gekeken hoe dat bevalt. Met de feedback kunnen we verder verbeteren.

Inzet bedrijfsmaatschappelijk werk

Maatschappelijk werkers van ‘De menselijke zaak’ ondersteunen medewerkers bij (dreigend) verzuim en/of psychosociale disbalans. In 2023 voerden zij elf trajecten uit van maximaal vijf gesprekken en deelnemers reageerden positief op de handvatten die zij kregen voor balansherstel.

Vertrouwenspersonen dragen bij aan sociale veiligheid

Drie interne vertrouwenspersonen en een externe vertrouwenspersoon dragen bij aan de sociale veiligheid in de school. Studenten, ouders en collega’s kunnen hier terecht als zij grensoverschrijdend gedrag ervaren. Denk aan agressie, geweld, (seksuele) intimidatie, discriminatie of pesten.

De vertrouwenspersoon ondersteunt, adviseert en bespreekt de situatie met de melder. Samen zoeken zij naar mogelijke oplossingen en maken afspraken voor bijvoorbeeld een gesprek of doorverwijzing naar hulp. In 2023 is 47 keer een beroep gedaan op een interne vertrouwenspersoon (17 studenten, 30 medewerkers) en 18 keer op een externe vertrouwenspersoon.

Aanpak werkdruk gaat door

In 2022 konden alle medewerkers een gezondheidscheck laten doen: een digitale vragenlijst over leefstijl en medische achtergrond, een medisch onderzoek en een adviesgesprek met een vitaliteitscoach. Ruim 500 medewerkers deden mee.

De analyse van deze 'health checks' én die van het algemene medewerkers onderzoek, zijn in 2023 besproken in het Aventus Management Team en met de ondernemingsraad, samen met de evaluatie van het werkdrukplan.

We gaan in 2024 aan de slag met vervolgacties om de werkdruk verder aan te pakken. Eén daarvan is de begeleiding van teams bij de werkverdeling.

Generatiepact: beter in balans

Medewerkers zijn vaak lange tijd verbonden aan Aventus en de gemiddelde leeftijd binnen de organisatie stijgt. De pensioenleeftijd stijgt ook, dus medewerkers moeten veelal langer doorwerken. Dit kan effect hebben op de vitaliteit van individuele medewerkers en aanleiding zijn om minder te willen werken.

Sinds 1 januari 2022 draagt het Generatiepact van Aventus bij aan de inzetbaarheid van oudere medewerkers en zorgt ervoor dat belangrijke kennis van oudere, ervaren medewerkers behouden blijft voor de organisatie. Daarnaast biedt het een oplossing om de vrijgekomen formatieruimte te gebruiken om nieuwe (jongere) medewerkers te werven en vergroot het de interne doorstroom.

Eind 2022 deden we onderzoek naar de ervaringen met het Generatiepact. Twee-derde van de deelnemers is beter in balans en voelt zich gezonder en vitaler. Op basis van deze evaluatie is de regeling verlengd tot februari 2025. Eind december 2023 stond de teller van het totaal aantal deelnemers op 57, gerekend vanaf het begin van de regeling.

Variant 1: 60% werken, 80% inkomen en 100% pensioenopbouw

Variant 2: 70% werken, 85% inkomen en 100% pensioenopbouw

Aantal deelnemers vanaf start regeling

31

26

Aventus Young van start

Jonge professionals die werken bij Aventus met elkaar verbinden en ondersteunen in hun ontwikkeling: dat is het doel van het nieuwe netwerk Aventus Young. Dat werd in oktober 2023 gelanceerd, in aanwezigheid van teammanagers, directeuren en het college van bestuur. Ongeveer de helft van de jonge professionals onder de 36 jaar doet al mee. We organiseren vier tot zes evenementen per jaar. We hopen dat dit aantal nog zal stijgen.

Doorstroom docent naar senior docent

Om de kansen op doorstroom naar senior docent verder te bevorderen, zijn pedagogisch-didactische kwaliteiten toegevoegd als mogelijkheid voor benoeming tot senior docent. Bovendien kunnen docenten die van mening zijn al op senior docent niveau te werken, de benoemingsprocedure versneld doorlopen.

Peildatum 1 januari 2024

Aventus

CI

E&H

T&M

Z&W

B&L

T3 rapportage 2023

fte

%

fte

%

fte

%

fte

%

fte

%

fte

%

Docent

342

74%

33

75%

73

70%

58

68%

98

79%

80

74%

Senior docent

123

26%

11

25%

31

30%

27

32%

26

21%

28

26%

Totaal

465

100%

44

100%

104

100%

85

100%

124

100%

108

100%

Functiehuis geactualiseerd

Omdat functieomschrijvingen niet meer actueel zijn, zijn we in 2023 begonnen met actualisatie van het functiehuis. We maken dat compacter en inzichtelijker en zorgen dat medewerkers goed weten wat hun (door)groeimogelijkheden in hun loopbaan zijn. Dit maakt het makkelijker om regie te nemen over de eigen loopbaan en ontwikkeling. In 2023 zijn we gestart met de functies van het onderwijzend personeel, in 2024 beginnen we met de functies van het ondersteunend en beheerspersoneel.

Meer zicht op de (lange termijn)formatie

In 2023 ontwikkelden we onze visie op het meerjarenformatiemanagement. We willen verder vooruitkijken om ook in de toekomst voldoende enthousiaste en goed opgeleide medewerkers te hebben.
We brachten in 2023 al in kaart in welke generieke vakken docenten allemaal bekwaam zijn en de komende tijd inventariseren we meer talenten.

Verzuim

Het verzuim was in 2023 hoger dan de norm van 4,5 procent. Begin 2023 was het ruim 6 procent en na een lichte daling steeg het weer naar 5,6 procent in december. Het grootste aandeel (3,3 procent) is langdurig verzuim (lang en langer dan een jaar).

Sinds mei 2023 vervult een HRM-adviseur als pilot de nieuwe rol van interne casemanager (complex) verzuim. De inzetbaarheidscoach van onze vorige arbodienst is gaandeweg minder ingezet en is eind 2023 deels overgedragen aan de verpleegkundige van onze nieuwe arbodienst: Arbo Unie.

In 2023 dienden tien medewerkers een aanvraag in voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA). UWV loopt achter met de toekenning, zodat medewerkers na 104 weken ziekte nog maanden tot een jaar wachten op de WIA-beslissing en dus langer in dienst blijven.

Nieuwe arbodienst: Arbo Unie

Eind 2023 liep het contract met onze arbodienst Zorg van de Zaak af en na een aanbesteding kwam Arbo Unie als beste nieuwe aanbieder uit de bus. HRM-adviseurs, een teammanager en leden van de ondernemingsraad waren betrokken bij de selectiegesprekken. Ons verzuimprotocol is aangepast aan de werkwijze van Arbo Unie, die op 1 januari 2024 aan de slag is gegaan.

RI&E en arbobeleid

In 2023 voerden we vier risico-inventarisaties en evaluaties (RI&E) uit op verschillende locaties en maakten een plan van aanpak om acties op te pakken. Ons nieuwe beleid voor gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en machineveiligheid is klaar in concept. We maakten procedures voor de evaluatie van arbeidsongevallen en voor het verstrekken van medicijnen.