Basis & Lyceum: sector stevig neergezet

Intensievere begeleiding van studenten, minder voortijdig schoolverlaten en betere doorlopende leerlijnen van mbo niveau 1 naar niveau 2: dat waren belangrijke redenen om in 2022 te gaan werken met onze nieuwe sector MBO Basis & Lyceum (B&L). Hier vind je onder meer onze Entree-opleidingen (niveau 1), de meeste niveau 2-opleidingen en ook de Onderwijsroute voor jonge inburgeraars.

In 2023 is enorm veel werk verzet om de sector stevig neer te zetten. Zo vertaalden onderwijsteams de onderwijsvisie in leerroutes en onderwijsprogramma’s. Er is een introductieprogramma gemaakt voor nieuwe studenten, basisgroepen zijn ingericht en er is een dagprogramma opgezet met een vaste dagstart, leesonderwijs en een dagsluiting.

Om te komen tot één aanpak voor pedagogisch handelen, is ingezet op lesbezoeken, intervisie en rondetafelgesprekken van teammanagers. Ook werken de teams samen aan goede doorstroom van niveau 1 naar niveau 2.

Werkzoekenden goed voorbereid aan de studie

Met de werkleerbedrijven Lucrato, KonnecteD en GelreWerkt! hebben we een aantal trajecten Praktijkleren met de Praktijkverklaring afgerond. Hiermee hebben meer werkzoekenden een betere kans op de arbeidsmarkt.

Bij Lucrato konden we diploma’s SVH Keukenassistent uitreiken en in 2024 rondt een nieuwe groep dit traject af. Ook de nieuw ontwikkelde ‘voorschakeltrajecten’ Zorg en Kinderopvang zijn succesvol en zorgden voor nieuwe instroom in onze mbo-opleidingen.

De 1-2-klas bij KonnecteD groeide in 2023 en ook hier waren deelnemers blij met hun welverdiende diploma. Een nieuwe groep start begin 2024. In Zutphen haalden de laatste deelnemers van de Entreeklas hun diploma. Die klas bieden we aan met GelreWerkt! en Waterkracht; in 2024 start een vijfde groep.

Onderwijsroute: goede beoordeling Onderwijsinspectie

Jongeren in de Stedendriehoek van 18 tot 27 jaar die moeten inburgeren, kunnen na afronding van de Onderwijsroute na zo’n anderhalf jaar instromen in het mbo op niveau 2, 3 of 4. In 2023 startten vier groepen, begin 2024 de vijfde.

Naast intensief taalonderwijs, krijgen inburgeraars vakken als rekenen, Engels, studievaardigheid en loopbaanoriëntatie- en begeleiding. In februari 2023 erkende de Onderwijsinspectie onze Onderwijsroute, zodat we ‘officieel’ mogen diplomeren. Het onderwijs en de begeleiding kregen een voldoende.

Aventus Lyceum: volwassenenonderwijs (Vavo)

Het inspectiebezoek aan het Aventus Lyceum in 2023 is ook positief afgerond. Bij het Lyceum kunnen jongeren vanaf achttien jaar hun voortgezet onderwijsdiploma halen.

De start van schooljaar 2023-2024 was uitdagend, omdat veel scholen in de regio leerlingen die daar zakten voor hun examens, naar ons verwezen. Er stroomden 550 leerlingen in (het schooljaar ervoor waren dat er 430). Sinds schooljaar 2023-2024 hebben leerlingen recht op reiskostenvergoeding: dat maakt het voor veel jongeren in de regio makkelijker om te kiezen voor ons Aventus Lyceum.

Alle leerlingen krijgen voor hun start op het Lyceum een persoonlijk startgesprek en beginnen dan aan hun maatwerktraject, met begeleiding van hun mentor/studieloopbaanbegeleider. Dit laatste vroeg in 2023 extra aandacht, omdat de leerlingen het door corona lastig hadden en er eerder soepeler overgangsnormen golden. Eindexamens halen is daardoor lastiger dan in voorgaande jaren.

Leven Lang Ontwikkelen

Wij dragen graag bij aan een vitale arbeidsmarkt en bieden ook onderwijs op mbo-niveau voor werkende en werkzoekende volwassenen.

Naast onze voltijd- en deeltijdopleidingen BOL en BBL kennen we ook contractonderwijs en bieden wij opleidingen in de zogenoemde derde leerweg. Die laatste voldoen aan dezelfde eisen voor onderwijs en examinering als opleidingen in BOL en BBL, maar worden niet bekostigd door het Rijk. Ook zijn er geen regels voor onderwijstijd en studieduur, zodat onderwijsvormen als afstandsonderwijs en werkplekleren ook makkelijker mogelijk zijn.

Uitgangspunt bij Aventus is dat wij onze werkwijze voor het niet bekostigde opleidingsaanbod zoveel mogelijk laten aansluiten bij onze reguliere ondersteuningsprocessen. Dit blijkt in de praktijk best complex, vanwege juridische, financiële en administratieve aspecten die echt anders zijn. In 2023 is hard gewerkt aan de verdere professionalisering van de organisatie.

Elke onderwijssector heeft in 2023 een marktbewerkingsplan gemaakt, met daarin ook doelstellingen voor hoeveel mensen zij willen scholen. Die zijn voor 80 procent behaald. Sectoren stemmen hun aanpak af op de wensen van hun werkveld. Zo werken de sectoren Zorg & Welzijn en Techniek & Mobiel voor organisaties waar BBL-trajecten ‘normaal’ zijn, dat is in andere sectoren veel minder het geval.

Het totaal aantal LLO-trajecten nam in 2023 toe en ons aanbod is verbreed. Er kwamen meer keuzedelen en certificeerbare opleidingseenheden bij en we boden een aantal maatwerktrajecten aan. We werkten samen met onder meer: Bouwmensen, VNOG, Auping, HANOS en Politie Oost-Nederland.

Projecten en samenwerkingen in het onderwijs

De lijst van samenwerkingen met bedrijven en maatschappelijke organisaties in de regio is te lang om op te noemen. In dit jaarverslag doen we een greep uit de vele projecten die bijdragen aan ons praktijkgerichte onderwijs.

Aventus is partner van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering. Deze netwerkorganisatie in Oost-Nederland heeft een kenniscentrum in Apeldoorn. Met partners Saxion, de Politieacademie, Universiteit Twente, het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid en Gemeente Apeldoorn wordt gewerkt aan digitale veiligheid. Wij sluiten met ons onderwijs op allerlei manieren aan, zo werken we met Saxion samen met Defensie.

In Deventer ontwikkelen we dicht bij het station en het centrum Stadscampus De Kien. Hier kunnen bedrijven in ICT en techniek en scholen elkaar helpen en inspireren om innovaties te ontwikkelen voor maatschappelijke opgaven in de zorg, het onderwijs, voor het klimaat of de inrichting van ons land. We werken voor De Kien samen met bedrijven Topicus, Tauw en Witteveen+Bos, onderwijsorganisaties Saxion, de Deventer Schouwburg en gemeente Deventer en provincie Overijssel. In 2023 werkten we mee aan twee projectvoorstellen voor de Regiodeal die Regio Stedendriehoek indiende bij het Rijk: Kienergy (om de energietransitie met slimme ICT te ondersteunen) en datagedreven werken. Vanuit ons onderwijs dragen we ook bij aan andere initiatieven en projecten van de Regiodeal. 

De sector Zorg & Welzijn werkt samen met het Institute for Positive Health aan twee onderzoekslijnen om positieve gezondheid meer te integreren in het onderwijs. In de Apeldoornse wijk De Maten zijn studenten samen met sportbedrijf Accress, Saxion en Gemeente Apeldoorn bezig met vitaliteit van jongeren. Ook welzijnsorganisatie Don Bosco doet mee. Een andere lijn zoomt in op zelfregie bij mentale weerbaarheid van studenten tijdens hun stage en daarvoor werkt de sector samen met zorginstelling ’s Heerenloo en met Saxion.

In 2023 werd de subsidieaanvraag van het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) Be Boost toegekend aan Aventus. De sector Techniek & Mobiel is volop bezig met de ontwikkeling van hybride leeromgevingen, onderzoek en kennis binnen een duurzaam ecosysteem, doorontwikkeling van flexibele leerroutes en professionalisering. Dit gebeurt samen met de zogenoemde ‘techniekhubs’ in Apeldoorn, Deventer en Zutphen, Energie4Business Gelderland, Transitiehuis Gelderland, Saxion, bedrijven en gemeentes. Als partners zetten we techniekonderwijs op de kaart en werken ook aan hybride (techniek)onderwijs, voor een Leven Lang Ontwikkelen.

Aventus werkt ook mee aan Sterk Techniek Onderwijs in Apeldoorn en Deventer. Samen met het voortgezet onderwijs investeren we in allerlei projecten die bijdragen aan onderwijskwaliteit, doorgaande leerlijnen en professionalisering van docenten.